Asemanseudut ovat tunnistettu laajasti kestävän verkostokaupungin ja vähähiilisten matkaketjujen tärkeiksi solmupisteiksi. Useissa Suomen kaupungeissa ollaan toteuttamassa tai suunnittelemassa toimenpiteitä asemaympäristöjen kehittämiseksi.
Asemanseuduilla on käyttämätöntä potentiaalia sekä kaupunkiympäristönä että markkinapaikkana. Asemanseutuja kehittämällä voidaan tukea vähähiilisen yhdyskuntarakenteen kehittymistä tuomalla vanhoja ja uusia palveluita asukkaiden saataville raideliikenteen asemille.
Hankkeessa edistetään vähähiilistä liiketoimintaa asemanseuduilla sekä tarjoten asemanseutuja alustaksi olemassa oleville yrityksille että synnyttäen uusia yrityksiä. Ketterät kokeilut mahdollistavat uusien palvelujen testaamisen ja niiden levittämisen asemaverkostolle. Digitaalisuus ja sen hyödyntäminen kaupunkikehittämisessä avaa uusia mahdollisuuksia asemanseutujen ja niiden palvelujen kehittämisessä. Vähähiilinen ja älykäs kaupunki on kilpailuetu ja se tarjoaa markkinahyötyä ja referenssikohteita myös kansainvälisesti.
Asukkaiden, kaupunkilaisten ja asemien käyttäjien tarpeet ovat hankkeen keskiössä. Tavoitteena on parantaa palvelutarjontaa matkaketjujen varressa ja helpottaa vähähiilisen arjen rakentumista.
Hankkeen tavoitteet
- Asemanseudut houkutteleviksi kaupunkielämän ja toimintojen keskuksiksi
- Ihmislähtöinen asemanseutujen kaupunkitilan suunnittelu
- Monipuolinen toiminnallisuus ja kaupunkirakenteen eheyttäminen
- Kohtuuhintaisten asuntojen uudis- ja täydennysrakentaminen
- Kestävien kulkutapaosuuksien kasvattaminen
- Vähähiiliset ratkaisut kestävän arjen tueksi
- Palvelujen keskittäminen asemanseuduille
- Uusien digitaalisten ratkaisujen soveltaminen
- Kaupunkikehittämisen uusien työkalujen jalostaminen
Asemanseudut kokeilualustoina -hankkeen tavoitteena on kaupunkikehittämisen työvälineiden testaaminen ja jalostaminen vastaamaan nykyistä paremmin kaupunkipolitiikan tarpeita, esim. lisä- ja täydennysrakentamisen kannalta, sekä systemaattisten markkinakokeilujen käynnistäminen uusien palvelujen aikaansaamiseksi. Asemanseutujen kehittämisen keskeisimmiksi osa-alueiksi on tunnistettu 1) liikennepalveluiden kehittäminen, 2) vähähiilistä arkea tukevien palveluiden kehittäminen ja 3) kaupunkiympäristön ja kiinteistöjen kehittäminen. Kokeiluilla testataan niin jakamis- ja kiertotalouteen, liikkumispalveluihin, digitaalisiin palveluihin kuin vähähiilisyyteen liittyviä palveluita. Kokeilut voivat esim. liittyä älykkääseen pyöräpysäköintiin, sähköpyöriin, yhteiskäyttöautoihin, ruokaan, terveyteen ja liikuntaan, noutoihin, lainaukseen ja leasing-palveluihin sekä muuhun asuinympäristön kehittämiseen.
Hanke on laaja verkostohanke, jossa on mukana Ympäristöministeriö,
Liikennevirasto, HSY, Smart&Clean -säätiö, MAL-verkosto, Sitra sekä
Helsinki, Espoo ja Vantaa. Hankkeen ympärille on rakennettu laaja yhteistyöverkosto keskeisistä toimijoista. Yhteistyöllä voidaan keskittää resursseja, kasvattaa volyymiä ja saada parempia tuloksia asemanseutujen kehittämisessä. Verkosto tarjoaa myös alustan tiedon jakamiseen, kokemusten vaihtoon ja vuoropuheluun tahojen kesken, joilla on intressejä kehittää asemanseutuja. Valtio toimii tukena hankkeessa.